Restaurant Rijks ! Rijkelijk genieten in de Schatkist van Mokum

“Aangezien de donkere gezellige feestdagen in aantocht zijn dacht ik aan een lekkere lunch bij een heerlijke Chef die Amsterdam Rijk is “

Dit was mijn raadsel in de groepsapp van de Triple X club. Diegene die zou raden waar we Zaterdag zouden gaan lunchen kreeg een glas Champagne.
Lil was direct in shock en kon geen adem meer halen. We gaan naar het Rijks appte ze vol enthousiasme drie seconden later. Zij had haar Champy in “The Pocket “

Het moment was aangebroken, Chaar’s wens ging in vervulling. Al twee jaar staat dit restaurant op mijn verlang List. De Chef achter deze “Culinaire Nachtwacht” is Joris Bijdendijk. De jonge Sterkok heeft al geruime tijd mijn interesse mede doordat zijn carrière een aantal top restaurants kent, waar een Michelin niet kon uitblijven.

IMG_1808

 

Het Rijksmuseum verteld het verhaal van Nederland. Ik zelf noem het de Schatkist van Mokum. Van alle musea in Amsterdam, staat het Rijksmuseum bij mij op nummer 1. Afgelopen week las ik dat Joris is uitgeroepen tot de nummer 1 van de FavorFlav top 100 lijst van 2017. Wederom een tweede bevestiging dat dit de juiste timing was om bij het Rijks te gaan genieten.

Mijn culinaire Triple X clubje was net als ik in extase. We laten ons in stijl rijden door tram 12 die keurig stopt bij de halte op het Museumplein. Vastberaden, Heldhaftig en Barmhartig lopen we naar het prachtige Rijks. Uiteraard hoop ik een glimp van Joris op te vangen in zijn riante keuken.

Aangekomen in de entree is het één en al Joris. Zijn nieuwe kookboek “Bijdendijk, een keuken voor de lage landen” staat veelvoudig uitgestald in de mooie hoge kasten.
We worden begeleidt naar onze tafel en lopen door een ambiance van “Hollands Glorie”. Onze tafel heeft een kijk op de keuken en bevindt zich in het tweede gedeelte van het restaurant.

 

We zijn aangeschoven en als verrassing schenkt onze gastheer drie glazen Champagne in als Welkoms Aperitief namens de barman, die toevallig een bekende is van Chaar. Een zeer sympathiek gebaar en we zijn alle drie direct in ons element.
De kaart is net als het interieur en de ambiance een rijkelijke beleving, waarin de pure Hollandse smaken centraal staan. De gerechten zijn een prachtig kunstwerk op je bord. De combinatie van een culinair hoogstandje in de entourage van Neerlands Trots is bij Restaurant Rijks waanzinnig goed gelukt.

Inmiddels is Joris meerdere keren door Lil en mij gespot en kan een persoonlijk compliment niet uitblijven. Het is nu of nooit zeg ik tegen Lil en we lopen naar de prachtige keuken en kijken Joris aan. Hij legt zijn telefoon even weg en komt ons tegemoet. Lil raakt wederom even buiten adem, nu zij oog in oog staat.
We schudden elkaar de hand en vol enthousiasme bedank ik hem voor deze fantastische beleving met een prachtig pallet aan smaken.
Pat is de volgende keer aan de beurt om de spot uit te zoeken van de Triple X club en vraagt Joris om een goede tip. Je hoeft niet verder meer te zoeken, kom de volgende keer gewoon weer bij het Rijks culinair genieten, zegt Joris met een grote glimlach !

En zo ging Chaar’s lang verwachte wens in vervulling en is de verwachting rijkelijk beloond.

Enjoy your Schatkist !
Love Chaar

http://www.rijksrestaurant.nl