Eetsalon Van Dobben

Chaar had even een lazy Wednesday ! Mijn middag begon met de nieuwe James Bond film Spectre, die ik uiteraard in de grote zaal van Tuschinski moest zien. Na drie uur “007” had ik zin iets lekkers. Chaars fietsje staat om de hoek in het steegje bij Eetsalon Van Dobben.

Van Dobben is een begrip in Mokum. De Van Dobben croquet werd de wereld in geroepen op 28 Juni 1945. Niet veel later is Van Dobben uitgegroeid tot een van de meest bekende luxe broodjeszaken in Amsterdam.

Het gevoel van nostalgie neemt direct de overhand als ik binnen kom, in de Korte Regulierdwarsstraat.   De Witte tegel muur, en de zwarte krukjes zijn tijdloos.
De Amsterdamse dames achter de toonbank kijken mij met een vriendelijk gezicht aan. “Zeg het maar Mop ”
Ik bestel een broodje warm vlees. In een hap ga ik weer terug in mijn kindertijd.
Als kind nam mijn moeder mij hiermee naartoe. Klef wit broodje met dik belegde warme fricandeau in een heerlijk jus’tje wordt geserveerd.      Chaar geniet weer volop van dit lekkere broodje en de gezellige Mokumse sfeer.

Vanmiddag realiseer ik mij weer dat deze ambacht gelukkig nog bestaat en nog zeer wordt gewaardeerd door echte Amsterdammers die af en aan binnen komen.

Met name de van Dobben croquet blijft een delicatesse die altijd zijn perfecte goudbruine krokante jasje zou behouden, en menig Amsterdammer een rondje doet om fietsen.

Voortaan is een filmpje bij Tuschinski voor Chaar niet zonder een broodje Warm Vlees bij Van Dobben.

Enjoy your Broodje Van Dobben !
Love Chaar

binnnnww

for blog and newyears 157